Journal

Dag 1: Sykkelliv under koronapandemi

13/03/20
Jonas Orset

Norge er i unntakstilstand. Koronaviruset (Corona COVID-19) stenger skoler og arbeidsplasser. Alle idrettsarrangement er ulovlige. Også sykkelritt.

Viruset sprer seg og mennesker blir syke. Noen dør. Situasjonen er ekstrem på mange områder.

Som gjennom en dagbok vil jeg denne perioden skrive daglige betraktninger.

OBS: La oss ha respekt for koronaviruset og følg Helsedirektoratets anbefalinger. Er du syk så ikke tren.

Skoler stengt, mennesker holdes hjemme

Jeg hørte først om koronaviruset i januar. Et lite virus i Wuhan, Kina, fikk raskt et stempel av Verdens helseorganisasjon som en epidemi og en potensiell verdensepidemi.

Bildene jeg så fra mine kinesiske venners Facebook-feed gjorde at jeg forstod hvor alvorlig dette var, men det var så langt unna at jeg tenkte ikke betydelig over dette.

Likevel husker jeg at jeg var litt ekstra forsiktig da jeg fløy hjem fra Alicante i slutten av januar.

Nå har spredningen eskalert. Vi har sett det siste ukene, og nå er viruset for fullt i Norge også.

I går begynte for alvor landets uttakstilstand da alt av skoler, treningssentre og alle arrangement som samler flere enn 50 deltakere måtte stenge. Først for to uker, men ingen vet hvor lenge dette vil vare.

Sesongstarten utsettes

I alvorets time er sykkelsport uvesentlig. Men for oss som ikke har blitt fysisk berørt av koronaviruset er det selvfølgelig kjedelig at sykkelsesongen er innstilt ubestemt tid. Alt fra proffritt til amatørritt er avlyst den neste måneden og frem mot mai.

LES MER: Korona skaper skrik i sykkelsporten

For meg personlig, som en profesjonell syklist, stopper det min sesongstart. Forrige uke var planen å starte i Alcoy i Spania 22.mars. Den 27.-29.mars skulle jeg delta på stand med Team Green Cycling Norway på BikeExpo. Også avlyst.

Mitt første viktige ritt ville være Gravel Epic Mt.Etna i Sicilia 3.mai. Rett i forkant skulle jeg sykle Enebakk Rundt med Team Energima, som et viktig ritt i treningen mot rekordforsøk i Lillehammer-Oslo.

LES MER: Rekordforsøk med 50 km/t i snitt

Hva med årets høydepunkt, Dirty Kanza?

Årets store mål var utvilsomt Dirty Kanza den 30.mai. USA har nå også blitt truffet av koronaviruset. De fleste sportsarrangementer i statene er avlyst. Flyreiser inn til USA er stoppet. Varer viruset så henger min rittdeltakelse i tynn tråd.

Aero bars were the talk of the pre-race hype. Here a group shows how to aero paceline. 2018 Dirty Kanza 200. © Ian Matteson/ ENVE Composites

Det kan bli utfordringer i hverdagen

Vi nærmer oss 1000 bekreftede smittet i Norge nå. Med total lockdown av mange kritiske næringer får samfunnet en skikkelig økonomisk nedtur.

For meg personlig er det ikke noen krise enda, takket være inntekter som coach. Hvordan denne tjenestenæringen overlever en resesjon blir interessant. Jo større økonomisk depresjon, jo større risiko er det for meg.

Jeg er permittert fra mitt engasjement på treningsenteret Puls. Mine inntekter fra foredrag faller bort. Mange av mine planlagte eventer må legges på is. Akkurat nå er heller ikke tiden for å inngå sponsoravtaler.

Det er heller ikke mulig å håpe på premiepenger når konkurranser avlyses.

Jeg tenker muligheter

Jeg er vant til å jakte muligheter når utfordringer kommer. Sammen med Team Orset har vi allerede diskutert alternativer for vårsesongen, alternative arbeidsprosjekt og jeg ser på dette som en anledning til å revurdere noen prosjekt og starte opp nye.

I dag har jeg kjøpt utstyr til podcast og snart får du mulighet til å lytte til treningstips og historier fra sykkelsporten fra meg og andre gjennom Radio Orset.

Webforedrag og online coaching vil bli viktige å utvikle.

WEBFOREDRAG: Mine neste foredrag vil bli over nett.

Langtidsprosjekter mot høsten blir avgjørende, der «Sesongavslutning for Eventyrere,» en Gravel helg er blant disse prosjektene.

I tillegg diskuterer jeg og ser nærmere på ulike former for koronafri sykling, med Zwift og solo-rides. Det er mulig å ha troen på et positivt sykkelår.

Viktigst av alt er helsen til våre medmennesker, så jeg skal være ytterst forsiktig med å bli smittet og i tilfelle jeg pådrar meg viruset, unngå å spre smitte til andre.

Hold deg frisk!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram