Announcement

Rekordforsøk Lillehammer-Oslo

26/02/20
Jonas Orset

Vi er snart i mars. Været har allerede lenge tillatt utendørssykling. Om ikke lenge starter rittene også her til lands. Nye muligheter venter.

Jeg har allerede fortalt om min satsing mot Gravel. Et av årets hovedmål er disse grusrittene som byr på fysiske prøvelser, opplevelser, eventyr og fellesskap. Det er inkluderende ritt for alle, både glade toppsyklister og glade amatører.

LES MER: Hva er gravel?

Dessverre er det ikke så mange av disse rittene her til lands foreløpig.

Jeg skal sykle noen internasjonale ritt, med Gravel Epic i Girona, Spania, Nordic Gravel i Saariselkä, Finland, og ikke minst Dirty Kanza i USA.

TILBAKEBLIKK: Dette er fra 2015 da Robin Mertens viste meg “belgiske” veier i Belgia. I år venter nye veier og muligheter. Foto: Jonas Orset.

Med relativt få Gravelritt trenger jeg å fylle på med andre ritt også. En perfekt match med prosjektet Lillehammer-Oslo med 50 km/t i snitt.

LES FØRST: 2020: Team Green Cycling

En annen styrkeprøve

Jeg har vunnet Trondheim-Oslo to ganger. I 2017 vant jeg for første gang. I 2018 ble jeg nummer to, før jeg i fjor slo tilbake og klatret igjen til toppen av pallen. Og fjorårets seier ble dokumentert av iTarget følte jeg litt at jeg hadde runnet rittet.

SPRUDLEVANN: Dette er fra 2018. La oss håpe det blir mye å feire for i år også! F.v. Jonas Orset, Knut Sande, Fredrik Henne. Foto: Eivind Orset.

HAR DU SETT: Videodokumentar fra Styrkeprøven Trondheim-Oslo

Jeg kom over en artikkel på landevei.no om Team Energima sitt rekordforsøk i Lillehammer-Oslo og ble fascinert. Målet er å sykle inn ny rekord med snittfart på over 50 km/t. Ganske vanvittig!

50 KM: Denne grensen må slås under årets Lillehammer-Oslo. Foto: Digitalt Veimuseum.

Jeg tok kontakt med prosjektleder Anders Bernhoft for å høre mer og han tok i mot meg med åpne armer. Jeg brukte noen dager til å høre med sponsorer og støttespillere i Team Orset og det var stor enighet om at dette prosjektet måtte jeg bli med på!

Det blir en annerledes styrkeprøve over 20 mil, men med langt høyere intensitet på rett under fire timer sykling.

Hva venter nå?

Lillehammer-Oslo er siste 194 kilometer av Trondheim-Oslo. Det er ganske så flatt, men noen kneiker underveis. For å klare 50 km/t i gjennomsnitt må vi holde godt over 50 på flatene og holde høy fart i motbakkene. Det krever en annen form for utholdenhet enn hva som forventes over 540 kilometer fra Trondheim..

Laget, med navn Team Energima, består av mange sterke ryttere, med tidligere proffer og ryttere på nasjonalt toppnivå. Det 25-manns-store laget må samkjøres og jobbe godt sammen.

Vi skal ha en samling i april, før Enebakk Rundt 1.mai. Litt senere i mai skal jeg til Dirty Kanza så jeg ikke vært med på hele oppkjøringen. Likevel håper og tror jeg min rutine og kapasitet skal være tilstrekkelig for å bli en viktig bidragsyter til dette rekordlaget.

HILSING: Det mulig det blir vanskeligere å få øye på Ola Morken ved Feiring i år. Dette er fra Trondheim-Oslo i fjor. Foto: Ola Morken.

Hvorfor Lillehammer-Oslo?

Jeg var i tenkeboksen om jeg skulle forsøke å forsvare seieren i Trondheim-Oslo. Jeg valgte å la det gå. 540 kilometer er en utrolig opplevelse, både en mental og fysisk prøvelse. Kanskje sier noen at jeg feiger ut som ikke vil forsvare seieren?

I mine øyne handler det mer om å utfordre grenser på nye områder. Kan vi ta en uslåelig rekord på Lillehammer-Oslo vil det være en stor bragd.

De siste årene har jeg satset mye alene, og reist rundt som en nomade. Det har gitt meg mange gode opplevelser og mange nye kjennskap. For det kommende tiåret ønsker jeg å være mer inkluderende og være med på å bygge fellesskap.

CAMARADERIE: Mer av dette. Bilde er fra Saddleback GF i California 2019. Jeg står i midten. Foto: privat.

Fellesskap er selve grunnverdien for Team Green Cycling Norway. Da passer det bra å bli med på et prosjekt der vi er helt avhengig av å hjelpe hverandre og samarbeide optimalt om målet skal nås.

For som på så mange områder her i livet er det team work og brorskap som bringer frem det beste i oss.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram