Recap

Uke 3

18/01/15
Jonas Orset

Tiden går og også denne uken har noen høydare!

Samarbeidsavtale med Trek!

Etter to fine år med Unaas Cycling har jeg i år inngått samarbeid med Foss Sykler og Trek. Det blir utrolig spennende. Gutta som har kontorene sine i Ski har utstyr i ypperste klasse og jeg gleder meg til å sykle på en Emonda på ritt i Norge – verdens letteste masseproduserte sykkel. Det blir også spennende å gå tilbake til Bontrager Aeolushjul. Jeg hadde meget gode erfaringer med disse da jeg syklet på Frøy-Trek i 2012 og tipper de er minst like gode i 2015. Ellers er det jo veldig kult å gå i fotsporene til bl.a. Jens Voigt, kanskje tidenes herligste rytter!

jonas_shoot_lores_15012015

The training must go on

Jeg er nå ferdig med min andre uke i vinterens anaerobe terskelbolk – en 4 ukers treningbolk med fokus på å øke terskelwatten min – samt bygge maksimal styrke. Denne uken har ikke vært altfor hard, men jeg har fått smake litt på hva som venter de neste to ukene.

Trek'en er satt opp på rulla og klar til å lide med meg.
Trek’en er satt opp på rulla og klar til å smake svette.

Hvorfor i huleste er jeg enda i Norge

Noen har muligens stusset over at jeg har tilbragt de siste to månedene i Norge og enda ikke har vært i sydligere strøk. Det har en ganske enkel forklaring, og økonomien er ikke det som begrenser, selv om noen uker på hotel gjerne tømmer lommeboka. Jeg avsluttet sesongen i midten av november i varme Kina og de neste ukene var det naturlig å ta litt pause fra trening og konkurranser, for å la kroppen slappe godt av. I tillegg hadde jeg lyst å få gjort unna litt skole og det var derfor ganske naturlig at jeg ble hjemme. Når den første måneden etter sesongen var over gikk jeg rett over i en aerob og styrkebolk. Med kun 12 uker grunntreningsperiode i vinter måtte jeg prioritere det jeg følte var viktigst og mye alternativ trening og styrke var høyt på prioriteringslisten. Dermed ble det endel skiturer, løpeturer og mange styrkeøkter. Og med Avancia på laget var det få steder jeg kunne legge forholdene bedre til rette for styrkeutvikling enn her hjemme.

Nå gikk jeg nylig inn i terskel/maksstyrkebolk og da er det faktisk mange fordeler ved å holde seg hjemme. Jeg ønsker fortsatt å jobbe med styrken, og da de første ukene i forrige bolk bestod av tilvenning og sub-maksimal styrke, er nå fokuset virkelig å legge på vekt og bli sterk (ikke tung riktignok). Å kjøre terskeløktene på rulle har også noen fordeler med seg. Det er effektivt og gir meg god kontroll på intervalldragene. Det er også tidsbesparende slik at jeg kan kjøre dragene og raskt være tilbake i hvilemodus. Utendørs må man ofte legge inn mye “dødtid” bare for å sykle til intervalbakken. Nå slipper jeg unødvendig treningstid. At jeg slipper reise og akklimatisering kan også være gunstig.

Det er jo helt klart mindre morsomt å være hjemme i kulden, spesielt når mange av sykkelkompisene mine er i Spania, men motivasjonen har aldri vært noe problem for meg uansett, så jeg skal klare å gjennomføre øktene med god kvalitet. I år har jeg valgt å gjøre det sånn for å utvikle meg mest mulig på de få ukene jeg har til rådighet. Om jeg gjør det slik neste år vet jeg ikke. Når det er sagt, i midten av februar er det endelig min tur sørover. Noen timer på landeveissykkelen trenger jeg om jeg skal være klar til sesongestarten i slutten av februar.

Rolig løpetur med brøderne mine og webansvarlig, Kenny. Ikke ofte alle samles så dette måtte fotograferes - selv om vi ikke tok tid til gruppefoto.
Rolig løpetur med brøderne mine og webansvarlig, Kenny. Ikke ofte alle vi brødrene samles så dette måtte fotograferes – selv om vi ikke tok tid til gruppefoto.
Sykkeltur med Thomas fra Postkaffe og kompiser av han. En bra gjeng å sykle Enebakk Rundt med!
Sykkeltur med Thomas fra Postkaffe og kompiser av han. En bra gjeng å sykle Enebakk Rundt med!

Destinasjon 2: Store Gryteland Gård

Det er klart for andre del av min anbefalte destinasjon i Follo.

Store Gryteland Gård.
Store Gryteland Gård.

Store Gryteland Gård ligger vakkert til mellom Ås og Ski, og våker over landskapet rundt. Redskapfunn tyder på bosetning for allerede 4000 år siden. I et skriv fra 1723 fortelles det om måtelig god jord; skog til husfornødenhet og lastebruk; sår ¾ t. blandkorn, 13 t. havre; avler 40 lass høi; 3 hester, 15 storfe, 12 sauer.

I 1769 ble gården solgt til Andreas Andersen. Han ble omtalt som en meget flink selvlærd doktor, men kom under rettsforfølgelse for å ha overtrådd kvakksalverloven. Litt av en type! (kilde)

Det er flere flotte grusveier som strekker seg fra Myrvoll (Ås) i sør mot Ski i nord og jeg anbefaler på det varmeste denne flotte strekningen med nydelig utsikt mot Østensjøvannet i vest. God tur!

Kart: Se her.

Forrige ukes destinasjon finner du her

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram