Articles

Mer enn en Norgesrekord

11/10/18
Jonas Orset

Verdensrekord for den gode sak

Den 29.september vil alltid være en spesiell dag for meg. Tross alt, det er min bursdag. Men etter Norgesrekordforsøket i år på nettopp denne dagen kommer det til å være enda litt mer spesielt. Alt forsøket endte med suksess og jeg tok rekorden med 39 minutter har for meg skapt en indre tatovering jeg alltid vil huske.

At jeg syklet for å hjelpe mennesker ut av moderne slaveri er noe jeg vil være stolt av. Aldri mer vil jeg på min bursdag gremmes over å bli ett år eldre, men jeg vil heller minnes at ingenting er umulig. Jeg vil huske på denne dagen som en frihetens dag, enn dag jeg ble fri fra mine mentale begrensninger og forsøkte å bidra til at andre óg skulle få mulighet til å leve frie fra tvang.

LES OGSÅ: Norgesrekord på 10.000

Vi er i vårt eget mentale fengsel

Den størst tvangen vi mennesker i Norge opplever er ikke tvangen fra andre, men oss selv. Vi nordmenn har aldri hatt den samme friheten som vi har i dag – likevel lever mange fanget av sine egne negative tanker og stress.

Vi er fri. Jeg er fri. Du er fri. Men skal du virkelig oppleve friheten må du løsrive deg fra ditt monotone og faste tankesett. Du må bli bevisst på hvilke tanker du gjør deg og hvorfor. Bevissthet er første steg mot en fri og god mental helse.

“When I discover who I am, I’ll be free.”
― Ralph Ellison

Mer enn en norsk rekord…

Jeg føler jeg vant da jeg syklet 10.000 hm på 10t og 57min. Jeg tenker lite på at jeg slo den tidligere rekorden. Jeg tenker i det hele tatt lite på tiden. Mest føler jeg at jeg vant over tankene mine. Hodet og kroppen ble ett. Jeg var tilstede. Jeg var 100% i nuet. Og da opplevde jeg lykke.

(Foto: Kent Erik Harridsleff)

… også ny verdensrekord!

Seieren var allerede i boks, men i går fikk jeg også beskjeden. 10.000 høydemeter-tiden er ikke bare ny norsk rekord, det er også uoffisielt ny verdensrekord!

Ingen har noensinne blitt registrert å sykle raskere på 10.000!

I mål på 10:57:24. (Foto: Kent Erik Harridsleff).

Rekord fra en vanlig fyr

Dette er utrolig morro og jeg håper det kan bli til enda mer inspirasjon for andre.

Verdensrekorden er er norsk. Den er tatt i Lynnebakka, like utenfor Oslo. Den er tatt med en helt vanlig Trek SL6. Den er tatt med brød, barer og sportsdrikk du kan kjøpe i din lokale butikk. Ingen humbug. Ingen juks. Den er fra en helt vanlig gutt fra Langhus.

Jeg er kanskje litt “smågal,” men jeg er kun et vanlig menneske.

(Foto: Kent Erik Harridsleff)

Hva ønsker jeg å få frem?

Jo, du trenger ikke være ekstraordinær for å klare store prestasjoner. Du kan være helt normal. Du som kanskje trodde du aldri kunne kunne få til noe. Du kan klare nesten hva som helst.

Det handler om klare mål, dedikasjon, tålmodighet og ikke minst bevissthet.

Bevissthet handler om å bli kjent med deg selv. Og jeg tror den beste måten å gjøre dette er å utfordre seg selv og sine komfortsoner. Da finner du ut hvem du er og hva du ønsker med livet ditt.

«If you put yourself in a position where you have to stretch outside your comfort zone, then you are forced to expand your consciousness.»
– Les Brown

Nå skal jeg nyte denne verdensrekorden og jeg håper å inspirere deg.

Jeg er ikke ferdig med å utfordre mine grenser og det håper jeg ikke du er heller. Neste gang håper jeg det er du som kan glede det over å nå et mål du har jobbet hardt for.

(Foto: Astrid Orset)

LES OGSÅ: En historie om å klare mer enn du tror

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram