Recap

Oppsummering – September

16/10/18
Jonas Orset

September er en kontrastfylt måned. Den skiller sommeren og høsten. Det blir kaldere og tidligere mørkt. De grønnkledde skogene og engene blir røde eller gule. Fargene er vakre og er en siste hyllest for den gode sommeren.

September byr på en avslutningsfeiring, en grand finale som forteller om at sykkelsesongen er på siste verset.

Hjernerystelse

De siste årene har min september blitt preget av Kina og Tour of Poyang Lake. I år var ingen unntak. Egentlig skulle jeg kick-starte september med mitt Green Cycling Norway under UCI-helgen Uno X-Development Weekend i Lillehammer og Stange. Dessverre satte en hjernerystelse i slutten av august en stopper for det.

Min andre ordentlige hardøkt på nesten 3 uker ble 2-mila til IK Hero. Det ble arrangert for 92. gang og er et temporitt på 20 km ved langs gamle Mossevei med start og mål ved Hvervenbukta. Jeg fikk gode signaler fra kroppen og vant Menn Elite.

LES RITTRAPPORT: 2-mila 2018

Østerland

Allerede dagen etter var jeg på vei østover. I år igjen hadde jeg blitt invitert til å sykle 11-dagers rittet Tour of Poyang Lake som gjesterytter for kinesiske CCN. Jeg fikk selskap av norske Anders Oddli og svenske Jacob Wihk, som jeg begge kjenner godt som lagkamerater fra tidligere. Tre sterke polakker komplementerte 6-mannslaget.

Kina er som alltid en stor opplevelse og i år luktet det fugl av laget. Det ble en skikkelig suksess for CCN og vi ble det nest beste laget (om man tar oppkjørte premiepenger som målestokk). Nok en noen utrolige dager i Øst-Asia og det fristet å bli igjen.

LES MER: Rockestjerner på turné i Kina

Norgesrekord på 10.000 hm

Bli igjen kunne jeg ikke, jeg hadde allerede gått offensivt ut og lovet å ta tilbake Norgesrekorden på 10.000 høydemeter. I august syklet jeg Hope Challenge, et veldedighetsritt for å samle inn penger til Hope for Justice som jobber mot moderne slaveri. Ved å sykle flere høydemeter enn verdens høyeste fjell ville vi bevise at ingen utfordring eller «fjell» er for store, og at kampen for rettferdighet kan vinnes – uansett hvor vanskelig det noen ganger måtte virke.

Det var en utrolig natt som ble avsluttet med at jeg satt ny norsk rekord på 10.000 høydemeter på 12 timer og 51 minutter. Totalt 82 ganger opp Grefsenkollen og 300 kilometer. Galskap, men galere skulle det bli.

LES MER: Hope Challenge HRS 10.000

(Foto: Bjørn Saksberg)

Hvordan møter du utfordringer?

En måned senere stod tiden min for fall. Daniel fra Drammen syklet rekordforsøk i opp fra Mjøndalen i dagslys. Han syklet på solide 11 timer og 36 minutter. Med over en time og 15 minutter raskere enn min tid fra Grefsen tenkte mange at det ville være umulig for meg å ta den tilbake.

Det noen ser en hindring ser andre en mulighet. Ved første anledningen skulle jeg vinne den tilbake. Slik kunne jeg også bevise enda en gang at jeg mener alvor i kampen mot moderne slaveri.

LES OGSÅ: Extreme Challenge Vietnam

Ny rekord i Lynnebakka

Jeg planla nøye. Først måtte jeg finne en bakke som var passe bratt og lang, med lite trafikk og helst få svinger. Lynnebakka ved Gran virket som et godt alternativ. Datoen ble satt til min bursdag 29.september, bare 4 dager etter hjemkomst fra Kina. Det var all-in, vinn eller forsvinn, og media snappet opp saken. Faktisk delte det seg så fort at lokale bønder i Gran hadde fått med seg at en Gale-Mathias skulle sykle 30 ganger opp deres egen lille monsterbakke på 3,7 km og 332 høydemeter med temperaturer ikke langt over frysepunket.

Opplevelsen leses best ved å trykke på linken under. I korte trekk ble det en stor dag sammen med en håndfull mennesker jeg er veldig takknemlig for at feiret bursdagen min med meg. Takket være dem klarte jeg å mobilisere, for det var periodevis en meget tøff påkjennelse fysisk, men først og fremst mentalt.

ANBEFALT LESNING: Norgesrekord i Lynnebakka

(Foto: Kent Erik Harridsleff)

Verdensrekord på 10.000!

Tiden ble 10 timer og 57 minutter, og jeg tok tilbake Norgesrekorden med 39 minutter. Jeg er litt stolt over at jeg klarte det på første forsøk, med minimale forberedelser etter 11-dagers ritt og i temmelig kjølige høstforhold. Men ingenting er umulig med rette mindset og de rette personene rundt seg.

Noen dager etter fikk jeg også bekreftet:
Det er ingen som noensinne har blitt registrert en raskere tid på 10.000 hm. Det er altså uoffisielt ny verdensrekord!

LES MER: Mer enn en Norgesrekord

Det ble mørkt på slutten av syklingen, men jeg lyser. Ny verdensrekord! (Foto: Kent Erik Harridsleff)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram