Adventure

Eventyr på G!

04/02/15
Jonas Orset

Nytt år, nye mål

Vi har kommet til februar og jeg nærmer meg starten på min neste ekspedisjon. I høst var jeg som du sikkert husker i Kina – som første nordmann prøvde jeg lykken i et asiatisk profflag. Ferden ga mersmak og igjennom en av mine belgiske kontakter var jeg klar for nye utfordringer allerede før jeg var ankommet norsk jord. Denne gangen ble det et land som er mer kjent for sykkelsport enn sykkeltransport – Belgia.

Skjermbilde 2015-02-03 kl. 20.43.46
Kina er betraktelig større enn lille Belgia, som på kartet ligger under bokstavene DE i Deutschland.

Sykkelgalskap og lidenskap

For en sykkelentusiast er Belgia selve Mekka. Syklingens hjem. Tour de France blir ofte omtalt som verdens største sykkelritt, men sykkelkjennere vet at mange av de største rittene kjøres på belgiske veier og disse er vel så betydningsfulle. Gjerne på brostein eller sugne kneiker, eller både og. Ronde van Vlaanderen er er av verdens mest prestisjefulle ritt og ble arrangert for første gang i 1915 og er kjent for sine tøffe brosteinsparti opp bakker på oppmot 25%. Om du ikke har hørt om Koppenberg og Muur-Kappelmuur har du gått glipp stor og spektakulær sykkelhistorie.

I disse dager ble VM i Cyclocross holdt i Tsjekkia, men alle vet at det er i Belgia sykkelkrossen hører hjemme. At titusenvis av tilskuere gidder å stå hoiende ute i vinterkulden i timesvis på et gjørmehøl av et jorde for å se en haug syklister løpe med sykkelen på skulderen forteller noe om hvor stor lidenskap det faktisk er knyttet til sykkelsporten i landet.

Det blir fascinerende å ta del i galskapen og bli en av de mange syklistene som ønsker å utsette seg for brostein, guffent vær, kaotiske ritt og elleville tilskuere langs løypa selv en tirsdag ettermiddag.

The Battlefield of Europe

Belgia blir gjerne kalt The Battlefield of Europe og jeg drar ikke til Flanderen for å feriere. Det blir en beinhard kamp om å prestere og vinne sykkelritt. Jeg ønsker å ta store steg som syklist og ser på dette som en gyllen anledning til å utvikle meg ved å sykle mange harde sykkelritt de neste 7 månedene. Den belgiske sykkelkalenderen byr på nærmest daglige konkurranser og det blir nok av muligheter. Jeg ser for meg at jeg ønsker å sykle 3 ritt i uka, noe som tilsvarer omtrent 90 ritt på 7 måneder. Såklart må jeg legge inn noen konkurransepauser og inn med noen treningsperioder, så om jeg har 70 ritt ved utgangen av september er jeg godt fornøyd. Det blir uansett nok av tid til blodslit, svette og kriging.

“I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat.” – Winston Churchill

Det har blitt bekjempet mang en kamp her gjennom historien og nå skal jeg følge krigernes fotspor og kjempe for seier. (Foto: travel-experience-live.com)

Utvidede muligheter

Fordelen med å bo sentralt i Europa er de mange mulighetene – også utenfor Belgias grenser. Som jeg skrev om i desember, da jeg offentliggjorde hvilke lag jeg skal sykle med i år, blir det muligheter til å sykle flere ritt enn hva mitt belgiske lag, Prorace, kan tilby. Hvordan kabalen legges må jeg se nærmere på når sesongen er i gang. Uansett lukter det en lang og intens sesong, med masse solide ritt og mange muligheter for både å triumfere og utvikle meg til nye høyder. Grunnlaget er lagt gjennom en god treningsvinter – nå begynner moroa!

Next Post
Previous Post 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram