Articles

Ambassadør for Håp

12/01/19
Jonas Orset

For meg er det utrolig viktig å kunne bruke min sykkelkarriere til noe positivt. Kan jeg være med å forbedre enn annens liv gir det meg langt større glede enn et hvert idrettsresultat. Tenk om jeg kan bruke litt av mitt engasjement til å berike andre liv? Å spre glede og livsgnist? Det inspirerer meg. Klarer jeg det vil jeg sitte i stolen på gamlehjemmet stolt over hva jeg har oppnådd.

Derfor var jeg veldig glad for dørene som ble åpnet i fjor høst. Jeg ble kjent med flere organisasjoner og prosjekter som jobber med å bidra til et varmere, mer inkluderende og ikke minst et sunnere samfunn. En verden med en fremtid det er godt å leve i.

Ambassadør for Hope for Justice

Hope for Justice jobber mot moderne slaveri. 25 millioner mennesker lever i dag i grov utnyttelse under tvangsarbeid, prostitusjon eller menneskehandel. Hope for Justice ønsker å bringe ofre ut av misbruk og hjelpe dem til frihet og inn i samfunnet. De legger ned en uvurdelig innsats og redder tusenvis av liv.

I høst syklet jeg Hope Challenge. En mektig opplevelse. Det var givende å både kunne sykle inn til ny Norgesrekord på 10.000 samtidig som jeg samlet inn penger til organisasjonen.

LES MER:Hope Challenge 10.000 HRS

Senere, i slutten av oktober, fikk jeg virkelig anledning til å bli bedre kjent med Hope for Justice da jeg deltok på Extreme Challenge. Vi var 18 ryttere som syklet fra Phnom Penh i Kambodsja til Ho Chi Minh i Vietnam. Turen gikk over 380 kilometer og 5 dager, og jeg syklet med 25 kg tung ryggsekk for å symbolisere de 25 millioner slavene. Vi fikk selv møte ofre og høre historier fra barn som har blitt utnyttet på det groveste. Sammen samlet vi inn over 2,4 millioner kroner og med disse midlene vil mirakler skje. Vi vil kunne se mange ofre bli reddet ut av slaveri og fangenskap. Alle fortjener sin frihet og jeg er glad over å kunne være med å kjempe for dette.

LES MER: Sykling for frihet

Ærlighet og åpenhet er en viktige verdier for meg. Jeg liker veldig godt hvordan Hope for Justice er organisert. Det er ryddig, gjennomsiktig og budsjettet er åpent for alle. Det gir tryggheten på at pengene blir brukt slik det skal.

Jeg foreslo selv for lederen av Hope for Justice Norge, Sondre Kråkenes Høysæter, å bli ambassadør for Hope for Justice. Med dette vil jeg å være med å fronte deres arbeid og bidra med økonomisk støtte når jeg har anledning. Kanskje får også flere noen mine følgere lyst til å være med utgjøre en forskjell i kampen mot moderne slaveri. Jeg fikk smil og er klart ja tilbake, og jeg er stolt over å kunne kalle meg en ambassadør for Hope for Justice.

Moderne Slaveri og klimaproblematikk

I desember syklet jeg fra Oslo til Katowice i Polen for prosjektet Klimapilegrim. I Katowice arrangerte FN klimatoppmøte og ved å sykle, i stedet for å fly, ønsket jeg å rette bevisstheten mot klimanøytral transport og Klimapilegrims engasjement for miljøet.

LES MER: Klimapilegrim – Historien

(Foto: Joakim Birkeland)

Moderne slaveri er også et betydelig problem for klimaet. Regnskoger hogges ulovlig av tvangsarbeidere og bedrifter som bedriver ulovlig overproduksjon i skjul med slaver som arbeidskraft er noen av de verste synderne. Faktisk, hadde moderne slaveri vært et land hadde det stått for det tredje største utslippet av Co2. (Se kilde her)

Selv om det er viktig å begrense reisevirksomhet, er kampen mot moderne slaveri en enda større trussel mot den rene og sunne fremtiden. Som syklist går store deler av jobben på å reise mellom konkurranser og andre event. Derfor er det vanskelig å unngå fly. Som en (liten) kompensasjon for mine utslipp under reise har jeg bestemt meg for å betale “kvoter” ved å gi en donasjon til Hope for Justice for hver ekstra flytur jeg gjør. Det er ikke et forsøk på rettferdiggjøring av mine utslipp, og jeg skal forsøke å begrense mitt klimaavtrykk. Likevel det kan utgjøre en viktig forskjell med å redusere utslippene på verdensbasis. Ikke minst sikrer det barns mulighet til frihet og skolegang. Og utdannelse til alle er avgjørende om vi skal skape en god og rettferdig verden å leve i.

Kvotene mine følger disse retningslinjene:

Flyreise nasjonalt: kr 100
Flyreise kontinentalt: kr 200
Flyreise interkontinentalt: kr 400

Det er ikke enorme beløp, men innenfor hva budsjettet mitt kan tåle. Kanskje kan det inspirere deg også til å være med å bidra med et beløp i kampen mot moderne slaveri.

Jeg vil fortsette å velge sykkelen når jeg kan. Her er bildet fra da jeg syklet 220 km opp til julefeiringen på hytta ved Nesbyen (Foto: Thomas Rem).

Håpets katedral

Jeg ble kjent med Håpets katedral i Fredrikstad da jeg syklet fra Oslo til Katowice og jeg ble inspirert av deres engasjement. De spurte om jeg ønsket å være ambassadør for prosjektet, og jeg sa selvfølgelig ja!

Havet er grenseløst, og binder oss sammen; både nasjoner, kontinenter og mennesker – uavhengig av religion og livssyn. Det sunne og gode havet er nå truet med stadig mer forsøpling. Skal vi redde det må vi gjøre det i fellesskap. Håpets katedral ønsker å bruke et problem som plast i havet til noe positivt ved å lage en symbolbygg av resirkulert avfall.

Håpets katedral symboliserer håpet om en god fremtid. Det er et flott prosjektet om å lage en katedral som minner oss på de oppgavene vi står ovenfor, men viser at utfordringen kan vendes til noe positivt. Det er mulig å overvinne verdens miljøproblem.

Troen på håpet, se de gode mulighetene og finne løsninger er jeg stolt av å være ambassadør for.

SE MER: Håpets Katedral (ekstern link)

Middag hos i prosjektkontorene. Modellen av katedralen som skal ferdigstilles til juli 2019 står foran oss. F.v. Joakim Birkeland, meg, Solveig Egeland og Kent Erik Harridsleff. (Foto: Anne Skauen.)

Min innsats har bare startet

Det er flott å kunne være med å fremme troen på Håpet. Jeg er glad for mulighet til å støtte opp om Hope for Justice og Håpets Katedral. To ulike prosjekt, men begge viktige.

Jeg tror at om vi står sammen kan vi utrette mer enn vi tror. Inkludering er en annen viktig verdi for meg og jeg håper at dere som leser dette og følger meg føler dere ønsket til å være med på min innsats. Jeg inviterer til foredrag, treningsritt og treninger. Mye av det håper jeg å kunne klare å tilby gratis, slik at det ikke skal bli en økonomisk barriere for noen å bli med.

Nettsiden her og innholdet er og blir abonnomentfri.

Jeg har ingen økonomisk sponsor i ryggen, og må klare meg på et lite budsjett. Takket være utstyrs- og produktsponsorer blir satsingen rimelig, men støttespillerne i Team Orset er gull verdt. Om du har lyst til å være med å støtte meg er det noe jeg setter umåtelig stor pris på.

PÅMELDING: Påmelding Team Orset via Google-skjemaet

Om du heller ønsker å kun gi et fritt bidrag:

Vipps-nummeret mitt: 416 33 886
Paypal: paypal.me/JonasOrset

La oss sammen leve i håpet om at vi kan skape en litt bedre fremtid med frihet, sunne rammer og sykkelglede!

Previous Post 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram