News

2015 – året for utvikling

04/03/15
Jonas Orset

Alderen er et faktum

Utrolig nok har jeg blitt 24 år. Jeg føler meg yngre, men passet lyver ikke. Født 29.09.1990 – snart 24,5 år. Da jeg startet smått som syklist for 7 år siden ante jeg ikke ikke hva jeg kunne oppnå. Det har vært mange opplevelser og flere gode resultat, og jeg har aldri angret på veien jeg har valgt. Veien videre har jeg heller aldri lurt på – jeg vil nå mitt ytterste potensial og kjempe om seiere i de største rittene i verden.

jonasungsyklist
Det er noen år siden jeg først begynte å satse sykling og jeg håper det skal bli mange til!

Sykdom har periodevis satt meg tilbake, men ved hjelp av NMA-klinikken, Universal Biology og Pharma Nord har imunforsvaret nådd nye høyder. Det står forøvrig i Bibelen at Herren er min lege (2.Mos 15.26), så jeg er temmelig sikker på at fremtiden ikke bringer sykdom med seg.

Men faktum er at jeg har bikket 24 år og er ingen ungkalv lenger. Jeg vil nå lenger og er lei av å ta små skritt. Derfor har jeg lagt en solid slagplan for hvordan jeg skal utvikle meg optimalt.

Det har vært mange morsomme opplevelser og høydepunkt, og nå satser jeg alt på å ta et stort steg, fremfor mange små.
Det har vært mange morsomme opplevelser og høydepunkt. Nå satser jeg alt på å ta et stort steg, fremfor mange små.

Et nødvendig valg

Jeg har sett på det som nødvendig å tenke annerledes for å ta et langt steg videre. Siden jeg var 19 år har jeg stort sett gjort “det samme” hvert år, og blitt noe bedre hvert år. Men det er mange å kjempe mot og jeg må tenke smart. De siste årene har jeg trent store mengder og syklet en god del ritt. Jeg er sikker på at jeg har fått et meget godt treningsgrunnlag og tåler mye belastning. Derfor mener jeg det er rette tiden å gjøre et bevisst valg for veien videre.

Mangfoldige tusen treningstimer både på og uten sykkel har gjort gjort kroppen gjennomtrent. Jeg kan fint sykle 8t, eller 250 km på en dag. Jeg har en grei W/kg og tåler etapperitt med mange harde dager etter hverandre. Derfor er det på tide å spesialisere seg ytterligere mot det jeg ønsker å bli best på, nemlig å sykle i konkurranse.

Hvordan kan man surmule i disse forholdene?
Jeg har aldri vært redd for å trene. Nå skal jeg bruke treningsgrunnlaget til å konkurrere mye for å bli god i det jeg skal bli best på – sykkeritt.

Bevisst å velge Belgia

At jeg endte opp i Belgia var ikke tilfeldig og jeg hadde andre spennende muligheter. Men jeg gjorde et valg jeg mente var det beste for min utvikling, ikke for opplevelsen, tryggheten eller den stakkars lommeboken sin skyld. Valget om å dra til Belgia ble gjort fordi jeg mener at man må “trene” på det du skal bli god til, og skal du sykle godt i ritt må du sykle mange ritt. Sykkellandet Belgia byr på så vanvittige mange muligheter for å konkurrere og jeg kan allerede i mars sykle 3 ritt i uka. Fra april til oktober kan jeg sykle 5-7 ritt i uka om jeg vil. Det er ingen andre steder i verden som kan tilby et like stort eldorado av sykkelritt.

WP_20150301_11_21_22_Pro
Det blir et stort forbruk av sikkerhetsnåler i år. Mange startnummer som skal festes!

Sesongmål: Utvikling

Målet for sesongen 2015 er rett og slett å utvikle meg ved å sykle mange ritt – svært mange ritt. Jeg har hvert år tenkt resultater fremfor utvikling, noe som er naturlig for idrettsutøvere i alle aldre. Men jeg har rett og slett ikke mer tid til å kaste bort på resultatmål, og i år tenker jeg utelukkende på å utvikle meg som syklist. Men skal man få uttelling for å konkurrere må man også kjøre for seier, og jeg skal jobbe knallhardt for å vinne – og skjer det er det en stor bonus.

Ved å ha et utviklingsfokus i år innser jeg at det blir vanskelig å bygge formtopp til viktige ritt, og derfor er det ikke sikkert at jeg heller vil nå toppformen eller toppresultat i år. Det velger jeg å ofre for jeg er overbevist om at sesongen i år vil kunne legge et helt ekstremt grunnlag for å ta sjumilsteg i 2016 og 2017.

Jeg jobber langsiktig for å bli best mulig om 2 år.
Jeg jobber langsiktig for å bli best mulig om 2 år.

Mental styrke

I tillegg til at Belgia byr på mange sykkelritt tror jeg også et slikt år vil kunne gi stor mental styrke. Belgierne er tøffinger og sykler det remmer og tøy kan holde i hufsevær og på brostein. Jeg tror jeg har mye å gå på når det gjelder mental råskap – en kvalitet som virkelig skinner hos Petter Northug. Jeg håper den hardbarka belgiske mentaliteten også kan smitte over på meg.

En investering

Dette er en stor investering jeg gjør i min sykkelsatsing og jeg bruker både mye penger og tid på dette prosjektet. Som en 24 åring ville kanskje mange tenke at i år må man slå igjennom om man skal ha motivasjon og samvittighet til å satse videre. Da fokuserer man så mye på resultater at det lett kan begrense en langsiktig utvikling. Jeg velger å gjøre motsatt. I år er fokuset å gjøre alt som kan gjøre meg best mulig om 2 år, og hvordan det går i år er jeg ikke like opptatt av. Jeg tenker langsiktig og har troen på at det er det rette valget.

Samarbeid med Robin Utgård

Jeg har også startet et trenersamarbeid med Robin Utgård. Han er en genuint engasjert og kunnskapsrik trener, og jeg vet at han kan det han snakker om. Sammen har vi staket ut kursen og er sikker på at vi skal lykkes i prosjektet vårt. Jeg er veldig takknemlig for Robins hjelp. Uten han hadde det ikke vært mulig!

På trening med Robin Utgård!
Next Post
Previous Post 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram