Monthly

Oppsummering – Mars

07/04/17
Jonas Orset

Endelig tilbake i Norge etter en spennende avsluttende måned i Colombia. Det er likevel godt å være tilbake i Norge, men jeg sitter igjen med mange positive opplevelser. Hva Colombia bød på siste måned skal jeg gi deg en rask gjennomgang av nå:

Chaqueos maravillosos

Starten av måneden var ganske tam, sett i fra en utenforstående. Det var trening på formiddagen, hvile på ettermiddagen og søvn om natta. I helga bestod treningene av såkalte Chaqueos – treningsritt. Chaqueos er super trening, og en gjeng syklister deltar alltid. Arrangøren får 4.000 pesos (ca 12 kr) per rytter for å ta tiden. Syklistene møtes i nærheten av bakken og starten er nøytral der man sykler felles til bunnen. Fra bunnen blir det tissepause og oppsamling, før rittet restarter. De neste 25-30 kilometerne byr på en solid klatring med førstemann opp. På toppen blir tidene registrert før rytteren snart reiser videre, hver til sitt. Ingen premiering, men meget godt trening.

LES ARTIKKEL FRA LANDEVEI: Trening i Colombia

Klare til 28 km motbakke.
Klare til 28 km motbakke.

Escuela

Etter et par måneder med begrenset skolearbeid måtte jeg i mars ta meg sammen slik at jeg fikk gjennomført det som må gjøres i mitt skolesemester på NIH. Jeg er nå inne i tredjeåret av et trenerstudie med spesialisering på landeveissykling. Denne våren har jeg endel praksis som må gjøres, og dette må planlegges. Dermed var det på tide å komme i gang i starten av mars. Jeg fikk engasjert 4-5 utøvere som jeg skal ha trenerarbeid for frem til midten av mai. Det er spennende og lærerikt, men tar også endel tid. Derfor måtte jeg sette av endel kvelder i mars. Både for å utøversamtaler og videre å lage individuelle treningsopplegg til dem basert på deres mål, kapasitet og arbeidskrav.

Carreras

Mot slutten av måneden var det endelig tid til å forsøke seg i et ordentlig colombiansk ritt. Jeg hadde syklet en rekke chaqueos og fikk også prøve meg i et regionalt ritt i Fusagasuga (da jeg krasjet), men nå var det alvor. Det nasjonale topprittet Clasica Fusagasuga stod for tur og jeg skulle få sykle med Team Wilches. Det startet med bakketempo, etterfulgt av en drøy fellesstart inkludert en 60 km lang bakke, før det ble avsluttet med en kortere fellesstart i en tøff rundløype. En skikkelig påkjennelse. Oppsummert fikk jeg så hatten passet, men fikk i det minste syklet alle 3 etappene og endte omtrent midt på resultatlistene. Mange foran, men også en god del bak. Det var voldsomt å se hvor raskt de beste syklet oppover, men det var også gøy å få prøve et ordentlig colombiansk ritt mot landets beste ryttere. Kanskje blir det flere muligheter i fremtiden?

LES MER: Clasica Fusagasuga

LBPHOTO-6627-558x420

Colombiansk kaffe

Under rittene i Fusagasuga bodde jeg hos en colombiansk venn, Yamith, som driver kaffeproduksjon. Jeg fikk omvisning på hans økologiske gård og fikk prøve høykvalitets kaffe (85 poeng har de fått på tester). Jeg ble imponert og vi snakket snart om mulighet for eksport til Norge. Det er noe vi skal se nærmere på, og kanskje kan du snart få bestilt ordentlig god colombiansk kaffe – helt økologisk!

LYST PÅ ORDENTLIG KAFFE I POSTEN? SE HER: Postkaffe

IMG_1016
Ekte kaffedyrking!

Siste dager

I løpet av mine siste dager i Colombia hadde jeg håpet å få anledning til å sykle Alto de Letras, antakelig verdens lengste motbakke på 80 km (du kan få den på 100 om du starter i Honda, men da med en noe slak start). Jeg var supergira, men jeg pådro meg en matforgiftning søndag kveld. Antakelig hadde jeg spist en overmoden melon… Jeg var veldig mye bedre på mandag, men det ble dermed ingen tur til Letras. Det får jeg ha til gode.

Jeg fikk unna noen et par gode treningsøkter i det minste, riktignok på kjente veier, men det var likevel vellykkede økter. Jeg var jo ganske slapp etter sykdommen så det ble temmelig rolige turer.

Ekte kaffe!
Alto del Vino. 40 km, 2000 hm.

Hjemreise og seminar

Månedens siste dager ble brukt til å reise hjemover. En lang hjemreise, med innlagt forsinkelse, endring av fly og lang venting på bagasjen, kom jeg endelig hjem fredag ettermiddag 31.mars. Etter en rask middag var det straks ut til Impuls Helse der jeg hadde invitert til seminar om oppholdet i Colombia. Det var en flott gjeng som hadde møtt opp og vi fikk et par svært hyggelige timer. Deltakerne fikk i tillegg til å høre om alt Colombia har å by på også prøve topp kaffe fra gården til Yamith.

LES MER: 3 ting som har imponert meg i Colombia

Intens start på april

Dagene etter burde nok vært brukt til avslapping og hygge med familie og venner. Det ble det dessverre ikke så mye tid til, og allerede lørdag 1.april la jeg opp til en herlig treningstur sammen med Impuls Helse i Follo – Follo Rundt. Flott gjeng som ble med! Deretter har det gått slag i slag ritt, møter og andre planer. Til tross for en hektisk uke er det godt å være hjemme igjen.

Borte bra, men hjemme best.

Det er godt å komme hjem til lekre Follo.
Det er godt å komme hjem til lekre Follo.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram