Articles

Mange bekker små, gjør en stor Å

22/02/16
Jonas Orset

Som idrettsutøver er jeg alltid på en jakt etter optimal prestasjon. Det er ingen enkel oppskrift på det å prestere og det handler hele tiden om å gjøre ting rett, alt rett. Alle de små detaljene er det som utgjør det store bildet. Derfor vet jeg at det er viktig å se på alle deler av sykkelsatsingen min, alt fra hvordan jeg trener, sover, spiser, tenker, til hvordan sykkel jeg bruker, hvilke sko jeg bruker eller hvordan jeg sitter på sykkelen. Når det gjelder de siste er jeg glad for å få mulighet til å benytte Trek sitt utstyr, bl.a. Emonda SLR6 i Norge, og Bontrager Aeolus hjul og Bontrager Velocis sko både i Norge og utlandet. Trek har, i tillegg til topp utstyr, utviklet en unik sykkeltilpasning – Trek Precision Fit.

Precision Fit på Kolbotn

For å få mest mulig ut av både kropp og sykkel tok jeg rundt juletider kontakt med Heidi Sandstø i sFit Helse på Kolbotn. Heidi er autorisert sykkeltilpasser fra Trek, og med hennes bakgrunn som fysioterapaut har hun en topp kompetanse og vet hvilken posisjon på sykkelen kroppen din trives best. I en god og komfortabel posisjon vil wattproduksjonen bli høyere og du vil sykle raskere, så lenge wattøkningen > økt luftmotstand. Også her har Heidi den rette erfaringen til å hjelpe. Med mange år som en av landets beste kvinnelige syklister vet hun at det er viktig å finne det perfekte forholdet mellom aerodynamikk og wattproduksjon. Og finner du den gyldne middelvei ligger det mange prosent i potten.

Jeg var på besøk hos Heidi for ett par uker tilbake. Da tok vi først en screening av kroppen. Kroppsproposjoner, mobilitet og balanse ga et godt utgangspunkt for å vurdere om posisjonen på sykkelen var rett. Etter en 30 min screening fulgt av en liten prat om mine mål som syklist og hvor mye trening jeg la ned, var jeg over på sykkelen. Det ble satt klistremerker på ulike steder på kroppen, som skulle gjøre det enklere å fange opp på video hvordan jeg faktisk satt på sykkelen. Det ble så gjort lasermåling forfra for å se vinkling i knærne under tråkket. Etter en stund kom Heidi med forslag til justeringer, vi justerte posisjonen og gjorde nye målinger. Hele prosessen tok i underkant av to timer.

– 2 timer?, sier du.

– Ja, det skal gjøres ordentlig!

De justeringer vi valgte å gjøre på meg var å gå ned 10 mm på stemmet og flytte setet 5 mm lengre bak. Små justeringer kanskje, men merkbare forandringer. Det ga meg mindre spenning i skulderne og økt komfort. Jeg har periodevis hatt en tendens til å bli stiv mellom skulderbladene. Jeg håper justeringene vil vise seg å hjelpe på dette.

Skjermbilde 2016-02-21 kl. 10.00.11
Skjermbilde 2016-02-21 kl. 10.00.21

Laktattest på sFit

I tillegg til å tilby bikefit kan du også ta laktattester på sFit Helse. En laktattest brukes for å bestemme dine intensitetssoner, slik at du skal være sikker på at du trener som du skal. Rett treningsbelastning gir økt prestasjon. Spesielt er det lurt å bestemme anaerob terskel som forteller om hvor stor andel av ditt maksimale oksygenopptak du kan utnytte over tid. I januar tok jeg en test som både skulle bestemme mine treningssoner og gi meg en indikator på hvordan jeg lå an i forhold til den terskelwatten jeg antar jeg trenger for å oppfylle mine arbeidskrav. Heidi gjorde en god jobb og styrte watten min samtidig som hun tok jevnlige tester av blodet mitt for å følge med på laktatkonsentrasjonen. Når jeg overgikk 4 mmol/l avsluttet vi testen og bestemte anaerob terskel. Dette fordi anaerob terskel normalt forklares som da laktatkonsentrasjonen er (omtrent) lik 4 mmol/l. Det er noen individuelle forskjeller, men testen gir en fin indikator på hvor mye watt du kan holde over en tid uten å akkumulere melkesyre (m.a.o stivne). En nyttig test som absolutt er fornuftig å ta for deg som vil optimalisere treningen.

Skjermbilde 2016-02-22 kl. 21.30.19

sFit Helse tilbyr god hjelp for å øke prestasjon med ytterligere noen prosent. I en sport som ofte avgjør vinnere og tapere på under et sekunds margin kan de små detaljene være avgjørende for om det blir suksess eller fiasko. Jeg tillater meg færrest mulig tilfeldigheter og henter prosenter der jeg kan. Og forhåpentligvis gir det meg det lille fortrinnet for å slå mine konkurrenter. For deg som ønsker å prestere optimal vil jeg anbefale deg to ting: 1. Å kontakte Heidi for sykkeltilpasning og laktattester. 2. Les boken Faster: The Obsession, Science and Luck Behind the World’s Fastest Cyclists, skrevet av til Michael Hutchinson. Du finner den på Amazon.

Lykke til med å fintune detaljene!

(Foto lånt fra road.cc. Jeg leste boken på Kindle)
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram