News

Oslo-Katowice: 1345 km!

27/11/18
Jonas Orset

Det nærmer seg slutten av året, men en av sesongens kanskje største utfordringer venter. Jeg ble i høst utfordret av Klimapilegrim til å sykle til FNs klimatoppmøte i Polen og takket raskt ja. Jeg angrer ikke, og tror det blir en vanvittig opplevelse og en fin måte å bevise at sykkelen er et undervurdert transportmiddel. Kan jeg sykle til Katowice i desember så kan ihverfall Ola og Kari Nordmann velge sykkelen til butikken en fin sommerdag.

Men etter nærmere ruteanalyser ser jeg at dette blir en utfordrende tur på hele 1345 km! På vei nedover får jeg med de hyggelige karene Joakim Birkeland og Kent Erik Harridsleff i en el-bil, så selskapet blir det ingenting i veien med. Her er opplegget dag for dag.

LES FØRST: 1300 km for en grønn fremtid

Start 2.desember: Oslo – Fredrikstad

Starten går førstkommende søndag 2.desember ca kl. 12.30, og du inviteres til å bli med på de første 19 km fra Oslo. Dette blir en rolig start som er for alle. Vi møtes utenfor Grønland kirke til en liten åpningsseremoni kl 12.15. Alle er invitert til å først bli med på adventsgudstjeneste i kirken kl. 11.00. Om du ikke vil være med å sykle selv er du uansett hjertelig velkommen til gudstjeneste og åpningsseremoni for å sende meg av gårde. Det vil inspirerer til de neste 1326 km.

Håpets Katedral (foto: harvestmagazine.no)

Etappen går så videre til Fredrikstad og Håpets Katedral. Jeg håper å komme frem til Isegran like før kl. 17. Håpets Katedral er et åndelig og interreligiøst symbolbygg av innsamlet plast fra havet i regi av Borg biskop og bispedømmeråd. Katedralens beskytter er selveste Kronprinsesse Mette Marit. Plast i havet er et av våre største miljøutfordringer og jeg synes arbeidet som gjøres av Prosjektleder Anne Skauen er fantastisk og gleder meg til å se mer.

SE RUTEN PÅ STRAVA: Klimapilegrim Prologue

3.desember: Fredrikstad – Gøteborg

Andre etappe starter på Isegran klokka 07.  Etter en liten avsendelsessermoni setter jeg kursen over mot Sverige og følger kysten til Gøteborg. Det sies at den svenske skjærgården er nydelig, og det blir morsomt å studere denne nærmere. Etter en lunsjstopp i nærheten av Munkedal går ferden videre sør. Jeg får teste litt av sykkelnettverket i Gøteborg før etappen avsluttes ved Billdal Kirke og overnatting hjemme hos presten selv. Estimert ankomst er klokka 18.30 etter 262 km.

SE RUTEN PÅ STRAVA: Klimapilegrim etappe 1

4.desember: Gøteborg – Ystad

Dette blir selve kongeetappen. 350 kilometer med tidspress for å rekke fergen i Ystad. Jeg starter senest klokka 06 i Billdal og har 15,5 timer på meg. Det høres mye ut, men 350 kilometer alene i desember er langt. Det blir minimalt med stopp og nærmest en konkurranse om å komme raskest mulig til Ystad, og heller ha ekstra tid til mat og avslapning der. Fergen går 22.30 og vi booker oss inn i sovelugar.

SE RUTEN PÅ STRAVA: Klimapilegrim etappe 2

5.desember: Swinoujscie – Skwierzyna

Fergen går i land klokka 0645 og jeg starter direkte med dagens etappe. Det blir totalt en kort natt, og et nytt og mer stressende trafikkbilde. Jeg forventer at det blir en mentalt krevende dag. Etappen strekker seg sørover og jeg forsøker å velge mindre veier. Jeg tipper jeg møter på dårlig asfalt og noen grusveier. Forhåpentligvis er det ikke verre enn at jeg kan sykle dem. Verre er det kanskje med el-bilen med fotografene som følger meg, så vi må nok planlegge stoppesteder der vi kan møtes. Etappen er relativt kort med sine 204 kilometer, og jeg håper vi ankommer hotellet i Wiejce senest klokka 17, slik at det blir tid til å slappe av litt og sove en god natt.

SE RUTEN PÅ STRAVA: Klimapilegrim etappe 3

6.desember: Skwierzyna – Olesnica (Jonas)

Etter en forhåpentligvis god natts søvn venter nok en lang etappe. Jeg starter 07 og estimerer å komme frem klokka 20. Denne etappen tror jeg byr på mye polsk jordbrukslandskap og jeg ser frem til å passere små landsbyer langs veien. Det blir nok lange transportstrekker også, så kanskje blir det ikke en så spennende dag. På den andre siden passer det fint med tid til å la tankene fly og finne roen etter noen litt masete etapper. Vi overnatter i Olesnica som ligger rett ved ett bygd som med det flotte stedsnavnet «Jonas.» Dette må jo være en episk plass. Jeg kommer til å glede meg hele dagen på å besøke mitt polske favorittsted!

SE RUTEN PÅ STRAVA: Klimapilegrim etappe 4

7.desember: Jonas – Katowice

Å komme frem til Katowice blir en stor opplevelse. Først venter den avsluttende etappen på 18,5 mil. Avreise kl 07.00. Det starter pent, med noen småveier mellom gårder og gjennom Stobrawski nasjonalpark. Jeg håper den blir like fin som på bildene. Deretter blir det nye mil i retning Katowice. For å være ærlig aner jeg lite om veiene, men retningen ser fin ut. Kanskje møter jeg på grus eller håpløs asfalt. Kanskje blir det perfekte sykkelveier. Alt er mulig, og det ukjente er jo litt av sjarmen.

Det jeg i alle fall vet er at det blir rått å komme frem til Katowice. Jeg håper å bli tatt i mot med norske flagg og gratulasjoner. Men selv om det vil føles som en liten personlig bragd vil det først og fremst være et bevis på at det umulige er mulig. Både når det gjelder å sykle til Polen på vinteren, og ikke minst når det gjelder å ivareta klima og miljø.

SE RUTEN PÅ STRAVA: Klimapilegrim etappe 5

Dager i Katowice

De kommende dagene vil jeg delta på klimakonferansen, og møte andre som har hjerte for en grønnere fremtid. Akkurat hvilke seminarer og konferansemøter jeg vil få invitasjon til er uklart, men uansett blir det noen spennende og givende dager.

Jeg håper også å få tatt en tur til Auschwitz som ikke ligger langt utenfor Katowice. Vi må aldri glemme forbrytelsene som ble gjort mot medmennesker for drøye 80 år siden. At mennesker lever i fare for utnyttelse og flukt også i dag er noe vi må stå opp for og gjøre en innsats for å bekjempe. Både når det gjelder moderne slaveri, klimaflyktninger eller andre former for ødeleggelse av barns sunne og gode fremtid.

FØLG FERDEN: Facebook event (trykk skal/interessert)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram