Recap

Sesongen 2014 i statistikk

25/11/14
Jonas Orset

Den 11. november syklet jeg Tour of Yancheng Costal Wetlands som fullførte en nesten 8 måneder lang sesong. Det har vært en lang sesong og min klart lengste noensinne. Jeg startet med Sykkelboden Vårcup 19.mars og deretter har det gått slag i slag i 240 dager. Ritt stort sett hver helg og trening i mellom. Det er med god samvittighet jeg har noen dager av sykkelsetet, selv om jeg på ingen måter er lei.

Treningsåret 2014

Litt avhengig av hvordan man ser på et treningsår har jeg notert 807 timer trening så langt i 2014. Sesongen er over og jeg forventer ikke mer enn knappe 50-60t mer i løpet av året. Det er nesten 100 timer mindre enn jeg hadde på mitt meste (2012), men det ligger mye kvalitet i de timene. 200t med høyintensiv trening (i-3-5), inkludert 150t konkurranse. Det har vært solid antall timer styrke med 21 timer (hvilket er ganske solid tatt i betrakning av at de første 2-3 månedene av grunntreningen før 2014 sesongen ikke er med). I tillegg har jeg spedd på med 465t rolig trening i intensivitetssone 1. Jeg hadde sett for meg å ende rundt 850-900 timer i år og ser ut til å treffe ganske bra når året er omme. Stort sett mener jeg at jeg har trent nært optimalt, og holdt meg frisk og skadefri, men jeg kunne vært noe flinkere til å periodisere på vårparten, for å fått enda større superkompensasjon til de viktige konkurransene.

Tabell fra året. (skjermdump fra Olympiatoppens treningsdagbok)
Tabell fra året. (skjermdump fra Olympiatoppens treningsdagbok)

Prosentfordeling

Om man ser på prosentandel i utholdenhetstreningen min så kan man legge merke til at prosentandel i i-1 er noe lav, da det ofte anbefales minst 70% i i-1. Til dette har jeg to "unnskyldninger." Jeg er ganske kresen på hva som er i-1 og hva som faktisk er i-2 i treningen min. Ofte øker belastningen når du sykler motbakker, eller ligger i front og tar vind under trening i grupper. Mange regner ikke belastningsøkningen før de faktisk har som hensikt å sykle hardere, f.eks. ved intervaller. I-2 og i-2 ser jeg på som en ganske glidende overgang og ofte er man litt i mellom sonene. Da skriver jeg ofte en del av treningen som i-2. Hadde jeg vært "snillere" hadde jeg skrevet en 5t langtur i i-1 kun som i-1-trening, men da hadde jeg lurt meg selv, rett og slett fordi belastningen ofte "toucher" i-2. En annen faktor er at desember enda ikke har vært og grunntreningen med mye i-1 vil nok dra opp prosentandelen noe mer.

Skjermbilde 2014-11-20 kl. 13.34.59

Bevegelsesformer

Naturlig nok er det klart mest sykling i treningen min. Likevel er det ganske stor andel løping og alternativ trening for en syklist. Jeg er glad i å bevege meg og tror det er sunt med litt variasjon. Å bruke musklene på en annen måte enn vanlig gjør at støttemuskulatur styrkes og blodtilstrømningen til musklene økes. Derfor ser jeg på det som positivt med noen lette løpeturer igjennom hele sesongen. Men som du kan se av tabellen, det er klart mest løping på vinterstid og de siste ukene i Kina var det kun sykling på programmet.

Skjermbilde 2014-11-20 kl. 13.47.22

Trent distanse

Med flere uker uten noe særlig sykling utendørs i januar/februar mister jeg noen kilometer. Jeg medregner ikke antall km på en rulleøkt eller på løpeturer. Tallene så langt i år sier rett under 20 000 km og 6500 km i konkurranse.

Men snø på veiene ble det inn igjen. Lettere å ta bilde av seg selv i aksjon på rulla. (ett noe falsk smil, skulle helst syklet ute!)
Men snø på veiene blir det inneøkter. Lettere å ta bilde av seg selv i aksjon på rulla, enn utendørs. (ett noe falsk smil, skulle helst syklet ute!)

Konkurranseåret

I løpet av 2014 har jeg syklet 64 ritt. Det tilsvarer et snitt på omtrent 2 ritt i uka siden sesongstart. Det er såklart endel, og mitt klart største antall konkurranserdager. Det kan også være greit å nevne at det består omtrent utelukkende av fellesstartritt, selv om en del av dem er gateritt som ikke varer voldsomt lenge. Antall konkurransekilometer er 6 500.

Treningsritt i Amsterdam på lørdag. Ikke mitt største ritt, men det ble seier! Morsomt!
Ronde van Warmenhuizen er et av mange gateritt jeg syklet i Nederland i år.

Type ritt

Når man teller antall ritt er det litt interessant å se på hvordan type ritt jeg har syklet.

Fellesstartritt (eks. gateritt): 47
Gateritt: 15
Temporitt: 2
Lagtemporitt: 0

Totalt: 64

Resultater

De fleste som sykler vet at resultat ikke nødvendigvis forteller hvor godt du har syklet og de sier lite om jobben du gjorde underveis i rittet. Jeg ser på meg selv som en team player og ofrer meg alltid for at laget skal prestere best mulig. Derfor er det ikke alltid at jeg sparer på kreftene til de avgjørende fasene av rittet, men heller bruker krefter på å hjelpe lagkompisene til å være i best mulig posisjon når det drar seg til. Likevel er det alltid interssant å se på hvilke resultater jeg har oppnådd selv også.

1. plass: 2
2. plass: 2
3.plass: 1
Topp 10: 9
Topp 20: 17
Topp 30: 29

Ettersom jeg har vært på topp 30 (av 100+ startende) i nesten halvpartene av rittene mine forteller det at jeg har vært stabilt i nærheten av de beste. Men det er klart at jeg har ambisjoner om flere topplasseringer, så jeg er kun "halvveis" fornøyd med årets resultater.

Har ikke vært bortskjemt med pallplasser i år. Nå begynner lykken å snu!
Norgescupen i Bergen var mitt restultatmessige høydepunkt i 2014.

Hva forteller statistikken?

Å studere årets treningsdagbok gir meg mange nyttige observasjoner på hvordan jeg kan gjøre mindre justeringer for å bli enda bedre i 2015. Jeg ser at jeg er stabilt på øverste halvdel av resultatlisten og ofte i topp 20. Men jeg er ikke like ofte helt fremme og kjemper om seieren. Stabiliteten forteller meg at jeg har et godt treningsgrunnlag, men jeg kan muligens ha nytte av noe mindre trening og økt overskudd inn mot ritt for å ha en enda litt bedre punch når det virkelig gjelder. Med så mye kvalititstrening, og mange timer trening over flere år er jeg trygg på at utholdenheten er god og at jeg må fokusere mer på å hente ut de siste avgjørende prosentene i ritt - prosenter jeg tror blir lettere tilgjengelig med noe mer hvile mellom ritt. Spesielt tror jeg ikke det fungerte optimalt for meg å holde styrketreningen igang til og med mai. Jeg hadde ett håp om å holde styrken lett vedlike ved en vedlikeholdsøkt i uka. Men jeg tror den ekstra lille økten gjorde at beina over tid fikk litt mye belastning og ikke fikk hentet seg helt optimalt inn igjen etter konkurransene. Jeg syklet tross alt nesten 2 ritt i uken hele året i tillegg til sykkeltreningen (og sykkeltrening) i mellom. Jeg har forstått at om jeg skal holde styrken vedlike så må jeg nedprioritere sykkeltrening hvilket jeg synes er vanskelig. Jeg kommer ikke til å gjøre et nytt forsøk på styrke i rittsesong i 2015. (Observasjonene er gjort på noe større studie enn hva jeg legger frem her, samt hvilke kommentarer jeg har gjort meg i løpet av året.)

Hva tenker jeg om 2015?

I løpet av de neste ukene vil jeg studere året ytterligere og legge opp en plan med Sone 5, samt rådføre meg hos Fostervold. Jeg er sikker på at jeg kan klare å skreddersy et opplegg som blir enda bedre og kan heve meg enda et hakk.

De tankene jeg har gjort meg er at jeg ønsker enda flere ritt i 2015. Jeg synes ikke 64 ritt er nok. Grunnlaget mitt er solid og jeg tror flere ritt vil være veien å gå for å utvikle meg ytterligere. Et hårete treningsmål for 2015 er at jeg ønsker oppmot 90 ritt. Jeg har andre restultatmål for 2015 som står høyere i prioriteringslisten, og disse kommer jeg tilbake til, men jeg tror at et år med så mange ritt vil være det jeg trenger for å virkelig ta et sjumilsteg eller to mot 2016.

Mer om mine planer for 2015 vil publiseres i en egen post før jul, så følg med! Jeg lover at det er et spennende opplegg jeg har på gang!

Previous Post 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram