Adventure

Extreme Challenge – Sykling for frihet

28/10/18
Jonas Orset

Frihet er noe vi i Norge tar ofte tar lett på. Jeg tror ikke vi nordmenn er helt frie, vi har mange rammer og kulturelle retningslinjer å følge. Forventinger til hvordan man skal leve og press fra samfunnet til å følge dette satte mønsteret.

Jeg har forsøkt å gå utenfor boksen og jeg lever nok et ganske uortodoks liv. En livsstil jeg selv har valgt, men også kan by på prøvelser. Skal jeg klare å stå i mot presset må jeg vite hvilken vei jeg går og hvorfor jeg ønsker å følge denne stien.

Sykling gir frihet

Sykling representerer for meg frihet. Jeg beveger meg raskt og skaper en god og merkelig følelse. En følelse av å fly over bakken. Å være fri som fuglen. I aktivitet klarer man lettere så skyve oppmerksomheten innover, fra ytre forstyrrelser til en indre konsentrasjon. Det gir mulighet til å bli kjent med sine interne tanker og følelser, og skaper en personlig bevissthet. Denne bevisstheten hjelper deg å finne dine verdier og visjoner for livet, og skaper en indre ro og livsmot.

Ikke alle trenger å sykle for å bli kjent med seg selv. Men en lang sykkeltur kan være et hjelpemiddel. Aldri har jeg opplevd en slik indre tilfredstillelse som etter jeg syklet 10.000 høydemeter.

LES OGSÅ: 10.000 høydemeter – mer enn en rekord

Å være syklist er en luksustilværelse. Ofte er det hardt. Det kan være kaldt og surt, men gir meg mye. Vi i Norge er heldige har anledning til å søke friheten vi egentlig alle bør ha og kjenne på daglig, men kanskje glemmer vi den og tar frihet for gitt. Da kan sykling, fjellvandring eller en lang fisketur være til hjelp.

Sykling gir muligheten til å bli kjent med seg selv og gir en indre ro – en frihet fra mas og fjas.

Inspirere og være et lys for andre

En av mine viktigste verdier er å kunne være et lys i verden. Min visjon er å bruke min idrettskarriere til å kunne inspirere andre og være forbilde for arbeid mot en litt bedre verden. Derfor var det en lykke for meg å bli kjent med Hope for Justice og kunne bidra til å støtte deres arbeid mot moderne slaveri. Det var lett å takke ja til muligheten til å bli med på Extreme Challenge i Kambodsja og Vietnam, selv om jeg lovet å samle inn utfordrende 100.000 kr.

LES FØRST: Extreme Challenge Vietnam

Sykling er frihet, og å sykle 380 km gjennom jungelen mellom Phnom Pehn og Ho Chi Mihn er det perfekte symbolet på målet om frihet for alle.

Utfordringer og håp

Selve syklingen er krevende, men det blir mer utfordrende å høre sterke fortellinger fra barn og unge som har blitt utsatt for urettferdigheter og menneskehandel. Det blir historier som vil være vanskelige å akseptere. Kanskje vil jeg ha tider jeg føler meg hjelpesløs og at arbeidet er håpløst. 

Men jeg vil også oppleve at arbeidet nytter. At kampen mot moderne slaveri er en krig som kan vinnes. Jeg ser frem møte smilene til familier som har fått tilbake sine fortapte barn. Å høre hvordan ungdom som hadde mistet troen på en lysere fremtid har fått tilbake livsgnisten.

Disse smilene vil gjøre alt slitet verdt det. For frihet er alltid verdt å kjempe for.

Sykling er frihet og ingen barn fortjener å bli utsatt for menneskehandel, tvangsarbeid eller prostitusjon. (Bildet er fra en åpningssermoni i Tour of Poyang Lake.)

Vær med på å utgjøre en forskjell

Jeg takker deg for at du tok deg tid til å lese denne posten og at du vurderer å støtte arbeidet til Hope for Justice. Ditt bidrag er verdifullt, og det er med på å utgjøre en forskjell. I skrivende stund har jeg passert totalt 50 000,- og 90 forskjellige mennesker har støttet. Vis at du bryr deg du også. Sammen kan vi bekjempe moderne slaveri!

INNSAMLING: Facebook-innsamling

INNSAMLING VED HJELP AV VIPPS: Hope Challenge

(Å støtte Hope for Justice kvalifiserer også til skattefradrag for deg eller din bedrift)

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram